Itsensä johtaminen & Ajanhallinta | Viisi vinkkiä ajanhallintaan

Suojele aikaasi, käytä se olennaiseen

Blogi on julkaistu kollega.fi-blogissa 26.8.2020.

Tuntuuko, että viikot ja vuodet vain lipuvat ohitse ilman, että saisit oikeasti tehtyä niitä asioita, joita haluaisit? Olisiko laserfokuksesta, superluokan keskittymiskyvystä ja priorisoinnista apua työssäsi ja arjessasi? Haluaisitko oppia, miten kansainvälisissä yrityksissä työskentelevät, kiireessä ja paineenalaisena toimivat johtajat saavat aikaan?

 

Löydä oma tekemisen tila

 

Muistatko, kun olet ollut sellaisessa tilassa, jossa asiat ovat sujuneet ja olet ollut aikaansaava? Millainen olo sinulla on silloin ollut kehossa ja mielessä, mitä olet tuntenut ja ajatellut – ja millaista sisäistä puhetta olet kenties viljellyt?

 

Voit kirjoittaa itsellesi kuvauksen tästä tilasta. Kun kaipaat tehokasta tekemisen tilaa, kokeile siihen menemistä mielikuvien avulla. Tilaan pääseminen tulee sitä helpommaksi, mitä useammin sitä hyödynnät. Tiesitkö, että maailmanluokan johtajat voivat hakeutua tietoisesti tähän tilaan jopa parikymmentä kertaa päivässä? Voit tutustua menetelmään lisää hakemalla tietoa esimerkiksi NLP-tekniikoista.

 

Oman tekemisen tilan löytämistä helpottaa, kun luot fyysisestä ja sosiaalisesta ympäristöstäsi tekemistäsi tukevan ja minimoit häiriötekijät. Aseta myös aloittamisen kynnys mahdollisimman matalaksi. Maailmanympärimatkakin aloitetaan ensimmäisestä askeleesta.

 

Viisi vinkkiä fiksuun ajanhallintaan

 

1. Tiedä, mihin haluat käyttää aikasi

 

Mikä on sinulle fiksua ajankäyttöä? Saadaksesi sen selville kannattaa pysähtyä miettimään, mihin haluaisit käyttää aikasi, mihin sinun tulisi käyttää aikasi tai mihin sinun kannattaisi käyttää aikasi. Mitä haluat saada aikaan työssäsi ja muussa elämässäsi tänä vuonna, tässä kuussa, tällä viikolla tai tänä päivänä?

 

2. Löydä itsellesi sopivat tekniikat tavoiteasetantaan

 

Valmiita suunnitelmapohjia ja inspiraatiota tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen löytyy googlaamalla lukuisia. Haasteena onkin löytää juuri itselle sopiva ja itseä palveleva suunnitelma- ja kalenterointitapa.

 

Itse laadin pidemmän aikavälin tavoitteet kerran vuodessa. Asetan elämäni eri osa-alueille tavoitteet (fyysinen hyvinvointi, henkinen hyvinvointi, ura, talous, perhe ja ihmissuhteet, harrastukset). Ne auttavat minua hahmottamaan, mikä on tällä hetkellä tärkeää ja mihin haluan fokusoida. Tavoitteet voin jakaa osatavoitteiksi, joille laadin mitä-milloin-miksi-toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelmani on oma mukaeltu versio Tony Robbinsin Massive Action Planista.

 

Kullekin vuodelle, kuukaudelle ja viikolle valitsen teeman, joka on linjassa jonkin tavoitteeni kanssa. Samalla annan itselleni luvan keskittyä joinain kuukausina toisiin teemoihin ilman, että poden huonoa omaatuntoa siitä, että en keskity joka kuukausi kaikkiin minulle tärkeisiin tavoitteisiin – mikä olisikin mahdotonta. Täten on mahdollista luoda laserfokus tekemiseen ja tavoitteeseen siinä hetkessä ja tuntea, että halutut asiat menevät eteenpäin suunnitellusti.

 

3, Tunnista itsellesi parhaat pikaboosterit

 

Kirjat ja internet on pullollaan erilaisia ajanhallintatekniikoita, jotka auttavat sinua saamaan hetkestä tehokkaan. Esimerkiksi pomodoro-menetelmässä keskityt 25 minuuttia täysin johonkin tehtävään, minkä jälkeen voit pitää tauon.

 

Itse olen kokenut toimivaksi superlyhyet 15 minuutin pikapyrähdystehokkuushetket, joiden jälkeen olen palkinnut itseni minilepohetkellä, jooga-asennolla, välipalalla, pienellä kävelylenkillä tai milloin milläkin. Palkinnon voimalla jaksan helposti motivoida itseni huippusuorituskykyyn lyhyeksi aikaa ja jatkaa seuraavan pikapyrähdyksen aina palkinnon jälkeen.

 

4. Tiedä, mille asioille tulee sanoa EI

 

Jotta tietäisit, mille asioille sinun tulee sanoa ei, on tärkeää, että tiedät, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mitä tavoittelet niin työssäsi kuin muussa elämässäsi. Edistääkö jokin asia pitkän aikavälin tavoitteitasi? Jos ei edistä, sano ei (ellei ole jotain muuta erittäin hyvää syytä sanoa kyllä) ja jos edistää, niin sano kyllä. Priorisoinnin ja laserfokuksen saavuttaakseen on osattava sanoa ei lukuisille asioille ja vaihtoehdoille.

 

5. Palaa kärsivällisesti polulle

 

Tulet eksymään polulta. Tulet tekemään asioita, jotka mitätöivät suunnitelmiasi. Tulet yrittämään ja yrittämään uudelleen, luopumaan ja käyttöönottamaan, turhautumaan ja oivaltamaan, puurtamaan ja onnistumaan. Tärkeää on olla armollinen itseään kohtaan ja palata aina vain kärsivällisesti takaisin pidemmän aikavälin tavoitteitasi palvelevalle polulle.

 

Heitä hyvästit oheistekemiselle

 

Lopuksi haastan sinut tekemään listan sellaisista oheistekemisistä, jotka otat käyttöön, kun välttelet sitä, mitä sinun tulisi tehdä. Auttakoon tämä lista sinua pysähtymään, kun seuraavan kerran toimit jollakin listassa esitetyllä tavalla sen sijaan, että tekisit sitä, mitä sinun tulisi tehdä. Kenties jo pelkkä tiedostaminen saa sinut muuttamaan mielesi ja suuntaamaan tekemisesi esimerkiksi kohdassa kolme mainitsemieni pikaboostereiden tekniikoiden avulla olennaiseen.

 

Asiasanat: itsensä johtaminen, itseohjautuvuus, ajanhallinta, ajan hallinta, ajanhallinta koulutus, ajanhallinta valmennus, ajanhallinta puhe, ajanhallinta kouluttaja, ajanhallinta valmentaja, ajanhallinta puhuja, ajanhallinta keynote-puheenvuoro, ajanhallinta työkalut, älykäs itsensä johtaminen, itsensä johtaminen koulutus