Itsensä johtaminen | Viisi vinkkiä fiksuun energianhallintaan

Viisi vinkkiä fiksuun energianhallintaan

Blogi on julkaistu kollega.fi-blogissa 22.1.2020.

Oletko aloittanut vuoden energisenä, voimaantuneena ja täynnä intoa – vai tuntuuko, että kaipaisit lisää puhtia työpäiviin ja vapaa-aikaan? Haluaisitko herätä aamuisin pirteänä, ajatella selkeämmin ja tuntea meneväsi eteenpäin, mutta todellisuus on jotain ihan muuta. Miten omasta arjestaan voisi tehdä energisemmän ja saada aikaan enemmän?

 

Fiksu itsensä johtaminen lähtee oman energian hallinnasta. Mikäli energiaa ei ole, on turha puhua esimerkiksi erilaisista ajanhallintatekniikoista. Energia ja energinen olo on kaiken ydin. Vasta sen jälkeen on järkevää keskittyä siihen, mihin energiaa voi, haluaa ja on järkevää suunnata.

 

Jotta muutosta voisi tapahtua, on ensin herättävä muutoksen tarpeeseen ja pysähdyttävä vanhojen toimintatapojen äärelle. Kun maltat pitää tarpeeksi hengähdystaukoja arjessa, havaitset helpommin muutostarpeet ja voit tarttua niihin proaktiivisesti.

 

Mitä – miten – miksi -toimintasuunnitelma

 

Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään suunnan, johon haluat mennä (mitä haluan), sitä todennäköisempää on, että muutos tapahtuu haluamaasi suuntaan. Kun suunta on selvä, on hyvä pohtia, kuinka muutos voisi tapahtua (miten pääsen haluamaani). Toimivan toimintasuunnitelman muodostavat tarpeeksi pienet askeleet, joita kärsivällisesti ja määrätietoisesti seuraamalla ja tarvittaessa päivittämällä haluttu muutos on tehtävissä. Mitä vahvempia syitä löydät muutostarpeelle (miksi haluan muutoksen tapahtuvan), sitä varmemmin pysyt suunnassa ja toimintasuunnitelmassa, kun eteen tulee haasteita.

 

Mitä-miten-miksi-toimintasuunnitelma sopii tavoitteeseen kuin tavoitteeseen. Se on yksinkertainen ja helposti käyttöönotettava työkalu, jonka avulla etenet kohti toimivaa arkea.

 

Vinkit energiseen ja aikaansaavaan arkeen

 

1. Kunnioita perusasioita – nuku, syö, liiku!

 

Jotta sinulla olisi energiaa, on pidettävä huolta riittävästä levosta, terveellisestä ruoasta ja sopivasta määrästä liikuntaa. Opettele kunnioittamaan ja suojelemaan näitä perusasioita – erityisesti kiireen keskellä. Perusasiat auttavat sinua pysymään fyysisesti terveenä ja toimintakykyisenä. Niillä on myös suuri vaikutus mielen hyvinvointiin.

 

2. Kuuntele itseäsi

 

Tiedosta tilasi ja tuntemuksesi. Opettele kuuntelemaan kehoasi ja mieltäsi herkällä korvalla ja toimimaan tuntemustesi mukaan.

 

3. Kaikelle on aikansa ja paikkansa

 

Jos olet jo väsynyt, kiireinen ja huonolla tuulella, voisiko stressaavien sähköpostien tai kirjeiden avaaminen odottaa hetken tai vaikka huomiseen – siihen asti, että sinulla olisi enemmän energiaa, kykyä ja voimia ottaa ne vastaan? Opettele tunnistamaan, milloin on hyvä hetki hoitaa asioita ja milloin ei.

 

4. Löydä merkitys

 

Kun löydät elämällesi, työllesi ja arjen aherrukselle merkityksen, voit ammentaa tästä tarkoituksesta valtavasti energiaa. Opettele laatimaan – vaikka vain mielessäsi – vahva miksi-lista tavoittelemillesi asioille. Tämä miksi-lista motivoi sinua löytämään voimaa ja energiaa nousta ylös yhä uudestaan ja jatkaa matkantekoa aiemmin määrittelemääsi suuntaan.

 

5. Itsereflektoinnin vallankumous

 

Kun aloitat tietoisen, läsnäolevan itsetutkiskelun, luot itseään ruokkivan, positiivisen kehän, jossa etenet kohti energisoivaa arkea, työtä ja elämää. Opettele antamaan itsellesi lupa päivittää ja muuttaa suuntaasi, jos se ei enää palvele tämänhetkistä elämäntilannettasi.

 

Lopuksi haastan sinut tekemään listan asioista, jotka antavat sinulle nopeasti energiaa. Lista auttaa sinua erityisesti silloin, kun tarvitset pikaenergiaboostia arjessasi. Voit myös kirjata asioita, jotka vievät energiaasi, ja pyrkiä minimoimaan niitä elämässäsi. Listattuasi energiaa antavat ja energiaa vievät asiat, tulet niistä paremmin tietoiseksi ja sinun on helpompi tarttua niihin.

 

Asiasanat: itsensä johtaminen, itseohjautuvuus, itsereflektio, hyvinvointi, työhyvinvointi, energianhallinta, toimintasuunnitelma, työkalut, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen valmennus, energianhallinta koulutus, energianhallinta valmennus, suorituskyky, suorituskyvyn johtaminen, hyvinvointi koulutus, hyvinvointi valmennus, kouluttaja, valmentaja, puhuja