Itsensä johtaminen | Neljä näkökulmaa päätöksentekoon

Valitse viisaasti, neljä näkökulmaa päätöksentekoon

Blogi on julkaistu kollega.fi-blogissa 15.4.2020.

Fiksu itsensä ja toisten johtaminen alkaa laadukkaasta päätöksenteosta. Laadukas päätöksenteko tarvitsee tuekseen optimaalisen tilan, jota luodaan pitämällä huolta riittävästä levosta, ruoasta ja liikunnasta sekä toiveikkaasta elämänasenteesta.

Stressissä ihminen ei kykene rekisteröimään ja tulkitsemaan tilannetta siten kuin levollisesta ja turvallisesta tilasta käsin toimiessa. Mistä tilasta käsin sinä teet tärkeät päätöksesi?

 

Alla on esitetty neljä näkökulmaa, joita voit hyödyntää valintatilanteissa ja päätöksenteossa.

 

1. Kirkasta arvosi

 

Mitä paremmin olet kirkastanut itsellesi arvosi, sitä yksinkertaisempaa on päätöksenteko. Kun tiedät, mikä sinulle on tärkeää ja mikä siinä on sinulle tärkeää, sinulla oiva ohjenuora tehdä arvojesi mukaisia valintoja ja kulkea kohti haluamaasi elämää.

 

2. Vaikuta siihen mihin voit

 

On hyvä keskittyä päätöksenteossa ja käyttää energiaa niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Tunnista, mitkä asiat ovat sinun päätös- ja vaikutusvallassasi – ja mitkä eivät.

 

3. Viesti valinnoistasi

 

Mitä paremmin toiset tuntevat ja tietävät sinut, arvosi ja toimintatapasi, sitä helpompi heidän on ennakoida toimintaasi ja mukautua päätöksiisi. Sitä helpompi myös sinun on toimia arvojesi mukaisesti, kun valintasi näyttäytyvät ulkopuolisille jollain tavoin johdonmukaisilta. Valinnoista viestiminen auttaa sinua pysymään päätöksissäsi.

 

4. Ennakoi

 

Useat tilanteet ovat ennakoitavissa, jos vain pysähdyt lukemaan hiljaisia signaaleja ja kiinnität asioihin huomiota. Mitä paremmin ennakoit tulevaa, sitä stressittömämpää päätöksenteko yleensä on. Kun mietit toimintaasi etukäteen esimerkiksi arjen valintatilanteissa, sinun on helpompi pysyä polulla ja muovata pitkäjänteisesti elämääsi haluamaasi suuntaan – sen sijaan, että priorisoisit hetkellisiä nautintoja.

 

Katsomalla tämänhetkistä elämääsi näet, millaisia valintoja olet tehnyt eilen. Tänään tekemäsi valinnat puolestaan määrittävät huomisen. Millaista tulevaisuutta haluat luoda tänään, tässä hetkessä?

 

Asiasanat: itsensä johtaminen, itseohjautuvuus, arvojohtaminen, päätöksenteko, oman toiminnan johtaminen, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen valmennus, itsensä johtaminen puhe, itsensä johtaminen kouluttaja, itsensä johtaminen valmentaja, itsensä johtaminen puhuja, työkalut, työpajat