Kriisijohtaminen & Itsensä johtaminen | Kuusi kriisijohtamisen täsmävinkkiä arkeen

Kriisijohtaminen

Blogi on julkaistu kollega.fi-blogissa 7.10.2020.

Korona-aika on testannut arjenjohtamistaitojamme ja resilienssiämme ennennäkemättömällä tavalla. Alla kuusi kriisijohtamisen täsmävinkkiä arjen kaaoksen ja kriisien nujertamiseen:

 

1. Ole kaukaa viisas

 

Etukäteen kriiseihin varautuminen on kaiken A ja O. On turha alkaa miettiä pelimerkkejään siinä vaiheessa, kun kriisi on jo päällä. Varautumiseen voi laskea niin oman resilienssikyvyn ja henkisen kriisinkestävyyden, tukiverkoston kuin esimerkiksi taloudellisen pelivaran varmistamisen. Kun tekee tärkeät asiat mahdollisuuksien mukaan jo ennen kuin niistä tulee kiireellisiä, ei ole kriisin sattuessa heti ongelmissa deadlinejen kanssa.

 

2. Suojele arkeasi

 

Rakenna ja suojele kapasiteettiasi ja arkikuntoasi normaalitilassa. Kun arjen peruskunto ja pienten haasteiden selättämiskyky on vahva, on mahdollista mennä välillä myös äärirajoille ilman, että kaikki voimavarat on heti kulutettu loppuun. Tee normaaliarjessa sellaisia valintoja, jotka antavat sinulle vahvan kivijalan, kun eteen tulee kriisejä.

 

3. Priorisoi – etenkin unta

 

Kriisissä on tärkeää priorisoida ja huolehtia ensisijassa elintärkeiden asioiden hoitamisesta. Aina kun on mahdollista, pyri pitämään kiinni hyvistä, tarpeeksi pitkistä yöunista. Levänneenä on huomattavasti paremmat lähtökohdat sekä fyysisesti että henkisesti kohdata arjen peikot ja isommat leijonat.

 

4. Hahmota tukiverkosto

 

Rakenna etukäteen tukiverkostoa, joka voi auttaa sinua arjen haasteissa. On hyvä olla tietoinen siitä, keneen tai mihin tahoon voi nojautua erilaisissa kriiseissä. Henkilökohtaisten ystävien ja tuttavien lisäksi on hyvä etsiä etukäteen tietoa, millaista apua esimerkiksi kolmas sektori tarjoaa hätä- ja kriisitilanteissa.

 

5. Luo suotuisia uskomuksia

 

Näetkö kriisit haasteina vai mahdollisuuksina? Luotko kriisejä omassa mielessäsi, paisutteletko faktojen merkitystä turhaan sisäisellä puheellasi? Millaisia uskomuksia viljelet kyvyistäsi selvitä kriiseistä? Luomalla suotuisia ajatuksia ja uskomuksia itsestäsi kriisitilanteissa rakennat pohjaa selvitä ja palautua haastavista ajoista mahdollisimman pienillä kolhuilla.

 

6. Ole armollinen

 

Harvan arki jatkuu samanlaisena tai lähes samanlaisena kriiseissä. Ole armollinen, vaikka et pystyisi pitämään kiinni arjen rutiineistasi ja hoitamaan asioita läheskään samalla intensiteetillä ja laadulla kuin normaalisti. On myös hyvä hahmottaa, mihin asioihin voi itse vaikuttaa ja mihin ei – ja keskittää huomionsa omassa vaikutuspiirissä oleviin asioihin.

 

Asiasanat: kriisijohtaminen, oman toiminnan johtaminen, priorisointi, itseohjautuvuus, itsensä johtaminen, itsensä johtamisen taidot, älykäs itsensä johtaminen, resilienssi, kriisijohtaminen koulutus, kriisijohtaminen valmennus, kriisijohtaminen puhe, kriisijohtaminen kouluttaja, kriisijohtaminen valmentaja, hyvinvointi, puhuja