Itsensä johtaminen & Stressinhallinta | Viisi vinkkiä fiksuun stressinhallintaan

Hengitä ja hellitä

Blogi on julkaistu kollega.fi-blogissa 2.12.2020.

Haluaisitko hengittää vapautuneesti, vaikka to do -listasi on kymmeniä rivejä pitkä? Haluaisitko oppia palautumaan nopeasti lähes tilanteesta kuin tilanteesta? Olisivatko toimivat stressinhallintamenetelmät tarpeen ja avuksi sinulle, tiimillesi tai työyhteisöllesi?

 

Tapojen voima

 

Miten reagoit stressaaviin tilanteisiin ja millaisia stressaamiseen liittyviä toimintatapoja toistat päivästä ja vuodesta toiseen? Jotta muutos voisi tapahtua, kirjaa ylös, miten kehosi reagoi, mitä ajattelet ja tunnet ja miten puhut ja toimit, kun olet stressaantunut. Kirjaa myös ylös vastaavat asiat siinä tilanteessa, kun olosi on hyvä, huoleton ja seesteinen.

 

Voit lähteä muuttamaan tapojasi reagoida stressaaviin tilanteisiin pyrkimällä pitämään kehon seesteisessä tilassa, vaikka saisit pomoltasi kitkerän sähköpostin, olisit tiukassa neuvottelussa tai arjessa tulisi juuri se yksi vastoinkäyminen liikaa. Hengitys on yksi nopeimmista ja toimivimmista tavoista vaikuttaa kehoon ja mieleen. Harjoittelu tekee mestarin matkallasi kohti levollista arkea turbulentissa ympäristössä.

 

Viisi vinkkiä stressittömämpään arkeen

 

1. Tiedosta ja minimoi stressitekijät

Onko työssäsi ja arjessasi asioita, jotka stressaavat päivästä toiseen? Pysähdy tiedostamaan ja vaikkapa listaamaan nämä asiat. Kun asiat ovat paperilla, on helpompi hahmottaa, mitkä niistä aiheuttavat eniten stressiä. Tämän jälkeen voit miettiä, mihin asioihin voisi ja kannattaisi puuttua ja miten.

Myös esimerkiksi Eisenhowerin matriisi voi olla apunasi stressin minimoimisessa: kun pyrit pitämään tärkeät asiat ei-kiireellisinä, ne eivät pääse yllättämään eivätkä aiheuttamaan stressiä.

 

2. Muotoile ympäristöstäsi mahdollisimman stressitön

Miten voisit tehdä kotiympäristöstäsi rentouttavamman, samoin kuin etätyöpisteestäsi tai työpaikkasi tilasta? Voisitko esimerkiksi sisustuksella, väreillä, kuvilla, voimalauseilla ja järjestyksellä vaikuttaa fyysiseen ympäristöösi? Miten voisit luoda, ylläpitää ja hoitaa ihmissuhteita ja sosiaalista elämääsi siten, että niiden vaikutus sinuun olisi mahdollisimman positiivinen?

 

3. Benchmarkkaa levollisia ihmisiä

Tuttavapiirissäsi on varmasti ihmisiä, jotka vaikuttavat ainakin ulkoisesti levolliselta tilanteessa kuin tilanteessa. Voisitko oppia heiltä jotain? Kysymällä, millä keinoilla he pystyvät elämään turhia stressaamatta, voit saada isoja ja pieniä vinkkejä stressinhallintaan.

 

4. Tee mahdollisimman paljon asioita, jotka eivät stressaa

Tiedosta ja tee lista niistä asioista, jotka tuovat sinulle hyvän olon ja pitävät stressiä ja stressireaktioita loitolla. Muista sisällyttää näitä asioita mahdollisimman paljon arkeesi – laita niitä myös kalenteriisi – ja hyödynnä listaa, kun stressi iskee.

 

5. Vältä tarinointia, joka ei palvele sinua

Huomaatko, että voit lähteä tarinoimaan itsellesi stressiä? Mikä tahansa viaton tapahtuma tai asia voi saada mielessäsi valtavat mittasuhteet ja voimakkaan stressireaktion sekä pelkotilan, jos lähdet luomaan tilanteesta erilaisia stressaavia tapahtumainkulkuja ja lopputulemia. Jos negatiivissävytteinen skenaariotyöskentely ei palvele sinua ja arkeasi, vältä sitä. Tarinoinnin tiedostaminen on ensimmäinen askel siitä luopumisessa.

 

Resilienssillä kohti stressittömämpää elämää

 

Resilienssi on hyödyllinen taito, joka auttaa kohtamaan elämää stressittömämmin. Resilienssillä tarkoitetaan kykyä sopeutua (muutokseen), palautua ja suuntautua uudelleen – se on sopeutumis- ja selviytymiskykyä vaativissa tilanteissa.

Lopuksi kehotan arvioimaan omaa ja/tai työyhteisösi resilienssikykyä asteikolla yhdestä kymmeneen (yksi – kykyä ei ole lainkaan, kymmenen – kyky on olympiatasoa). Mikä olisi yksi sellainen asia, jolla resilienssikykyä voisi parantaa jo heti tänään? Jaa ajatuksesi työtoverisi tai kaverisi kanssa. Olkoon tämä ensimmäinen askel kohti uutta sinää, joka palautuu paineesta, oppii uutta ja kehittyy.

Mikäli resilienssiteema kiinnostaa, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Harri Gustafsbergin tutkimuksiin.

 

Asiasanat: itseohjautuvuus, itsensä johtamisen taidot, resilienssi, stressinhallinta, hyvinvointi, työssä jaksamiinen, työhyvinvointi, älykäs itsensä johtaminen, muutosjohtaminen, stressinhallinta koulutus, stressinhallinta valmennus, stressinhallinta puhe, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen valmennus, resilienssi koulutus, resilienssi valmennus, resilienssi puhe, resilienssitaidot