Itsensä johtaminen & Oppiminen | Kotijohtamisen opit korona-aikaan

Kotijohtamisen opit korona-aikaan

Blogi on julkaistu kollega.fi-sivustolla 18.3.2020.

Olemme saaneet viime päivinä uusia näkökulmia arjen johtamiseen. Vaikka moni meistä on luonnostaan hyvä organisoija, multitaskaaja ja tarvittaessa kotiopettajakin, on tilanne kuitenkin ainutlaatuinen. Keräsin oheen muutamia ajatuksia ja työkaluja johtamiseen, joista on hyötyä niin työpaikoilla kuin lapsiperheen arjessa korona-aikaan.

 

1. Pelisäännöt

 

Laatikaa pelisäännöt yhdessä. On tärkeää, että jokainen saa äänensä kuuluviin ja tiedostaa, miksi jotkut asiat ovat tärkeitä toiselle. Tällöin sovittuun on huomattavasti helpompi sitoutua.

 

2. Fokus

 

Jotta voisit johtaa oikeaan suuntaan, tulee tietää, mitä halutaan saada aikaan. Miettikää “must do” -asiat ja aikataulutus päivälle mielellään jo edellisiltana.

 

3. Selkeä viestintä

 

Lapset ovat oivia keksimään porsaanreikiä, mikäli viestintäsi on epämääräistä. Yksiselitteinen, jämäkkä ja johdonmukainen viestintä luo pohjan johtajuudelle niin kotona kuin työpaikalla.

 

4. Muista motivointi

 

Ei kukko käskien laula, työntekijät anna parastaan eikä lapsi tee läksyjään, jos ei ole sisäistä motivaatiota ja ulkoinen motivointikin puuttuu. Myydessäsi koulutehtäviä lapselle kehityt huomaamatta superluokan myyjäksi ja motivoijaksi.

 

5. Tauot

 

Pidä oletuksena, että lapset eivät jaksa keskittyä kauaa kerrallaan. Sopikaa tauoista etukäteen ja pitäkää palautuminen arvossa, että jaksatte tehdä hyvällä energialla ja mielellä myös huomenna.

 

6. Esimerkillä johtaminen

 

Jos et jaksa olla rakentava ja kärsivällinen, pitää kiinni sovitusta, innostua ja tehdä asioita hyvällä energialla ja asenteella, kuinka voisit olettaa, että lapsesi innostuisi läksyistä ja viitsisi olla yhteistyökykyinen päivästä toiseen. Johda esimerkilläsi sekä kotona että työpaikalla.

 

Lopuksi: Lean Learning

 

Tässä on oiva mahdollisuus mielenkiintoiseen kokeiluun: oppia ketterästi, mitkä toimintatavat perheessäsi toimivat ja mitkä eivät. Pystyt kokeilemaan, oppimaan ja kasvamaan kotiopettajana, vanhempana ja ihmisenä.

 

Asiasanat: itsensä johtaminen, resilienssi, oman toiminnan johtaminen, lean learning, itsensä johtamisen taidot, itsensä kehittäminen, pelisäännöt, oppiminen, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen valmennus, itsensä johtaminen puhe, hyvinvointi, työpajat, puheenvuoro, kouluttaja, valmentaja