Itsensä johtaminen | Kolme vinkkiä elämää helpottamaan

Auringonkukkua

Blogi on julkaistu yrittaja.io-blogissa 7.3.2021.

Yrittäjyys on kestävyysurheilua, ei sadan metrin pyrähdys. Hermoja koetellaan, venytetään ja  raastetaan yrittäjän arjessa, olipa koronaa tai ei. Keskeistä on pyrkiä säästämään hermojaan, jotta energiaa riittäisi ja fokus säilyisi, jotta asiakas saisi ansaitsemaansa palvelua ja jotta jaksaisimme pyörittää arkea ja yrittäjäarkea hyvillä mielin.

 

Tässä kolme vinkkiä, joilla säästät hermojasi: 


Tiedä, mikä stressaa ja mikä siinä stressaa

 

Jotta voisi minimoida arjen stressiä, tulee ensin tiedostaa, mikä arjessa stressaa. Tätä varten voit pitää muutaman päivän päiväkirjaa, johon kirjaat tuntemuksiasi päivän aikana. Tarkoituksena on tunnistaa niitä päivittäin toistuvia tilanteita, jotka nostavat stressitasojasi. Kun olet tunnistanut stressaavia hetkiä, voit lähteä etsimään niihin ratkaisuja. Mikäli esimerkiksi aamut ovat vaikeita, mieti, voitko tehdä aamun sujuvoittamiseen tähtääviä valmistelutöitä jo illalla ja mennä kenties nukkumaan hieman aiemmin. Yksi kohta kerrallaan muutat arkeasi stressittömämpään suuntaan.

 

Delegoi tai deletoi

 

Vahvuuksien kautta toimiminen harvoin stressaa. Usein meitä stressaavatkin asiat, joita emme mielestämme osaa, jotka vievät meidät epämukavuusalueellemme ja joihin emme halua keskittyä. Onko sinulla pöydälläsi tällaisia asioita, joita voisit delegoida?

 

Tekemisten kasautuminen ja kiireen myötä tuleva hallinnan tunteen häviäminen aiheuttavat stressiä. Tähän avuksi voi ottaa esimerkiksi Eisenhowerin matriisin. Matriisin avulla hahmotat tärkeät ja ei-tärkeät sekä kiireelliset ja kiireettömät asiat. Kun pidät asiat kiireettöminä ja keskityt tärkeisiin asioihin, kiireen tuntu ja stressitasot alenevat. Onko pöydälläsi tällä hetkellä ei-tärkeitä asioita, joita voisit deletoida?

 

Rutinoidu niputtamaan ja naputtamaan kasaan

 

 Aivoiltamme menee hetki orientoitua uuteen tehtävään, joten multitaskaamisen sijaan onkin järkevää keskittyä useampi hetki samankaltaisiin asioihin. Esimerkiksi sähköpostien käsittelyyn voi varata päivästä yhden tai kaksi ajankohtaa sen sijaan, että vastailisi niihin koko ajan muiden töiden lomassa. Pomodoro-tekniikka eli 15 tai 20 minuuttia tiukasti tiettyyn asiaan keskittymistä auttaa saamaan tehtäviä tehokkaasti eteenpäin.

 

Kun tiedät, mikä sinua stressaa, opettelet delegoinnin ja deletoinnin taidon sekä rutinoidut niputtamaan samankaltaisia tekemisiä kasaan ja viemään tekemisiä tehokkaasti maaliin, hermosi kiittävät.

 

Asiasanat: itsensä johtaminen, itsensä johtamisen taidot, oman työn johtaminen, työssä jaksaminen, stressinhallinta, stressinhallinta koulutus, stressinhallinta valmennus, stressinhallinta puhe, stressinhallinta valmentaja, stressinhallinta kouluttaja, stressinhallinta puhuja, älykäs itsensä johtaminen, itsensä johtaminen valmennus, itsensä johtaminen puhe, itsensä johtaminen koulutus, itsensä johtaminen puhuja, itsensä johtaminen kouluttaja, työkalut, itseohjautuvuus